Aktualności

Skąd się bierze świeża ryba?

Krótki Łańcuch Dostaw. Mówi Wam to coś? Zapewne nie, ale w tym pojęciu zawiera się kilka ważnych informacji. Po pierwsze brak konserwantów. Po drugie brak chemii. Po trzecie brak zamrażania, a po czwarte brak zanieczyszczania środowiska. Dzięki Krótkiemu Łańcuchowi Dostaw ryba serwowana w Karczmie Górecznik jest zawsze świeża i zdrowa, a to głównie dlatego, że pochodzi o naszych partnerów z Doliny Baryczy, którzy są praktycznie naszymi „sąsiadami zza miedzy”. Karp oraz ryby słodkowodne serwowane w naszej Karczmie pochodzą z Gospodarstwa Rybackiego Karola Girusa w Możdżanowie, w gminie Sośnie. 

Karp oraz ryby słodkowodne podawane w naszej Karczmie hodowane są w cyklu trzyletnim i karmione są wyłącznie naturalnymi zbożami. Proces chowu opiera się na metodzie Dubisza. W Gospodarstwie Karola Girusa prowadzony jest pełen cykl produkcyjny z wykorzystaniem własnego stada tarlaków. Gdy karpie mają już odpowiednią wielkość oraz gramaturę właściciel Gospodarstwa Rybackiego w Możdżanowie Karol Girus łowi je i dostarcza do naszej kuchni. 

Ryba nie jest ani mrożona, ani też szpikowana chemią. Nie pokonuje setek lub nawet tysięcy kilometrów w kontenerach. Gospodarstwo Rybne w Możdżanowie znajduje się zaledwie 30 kilometrów od Górecznika. Transport ryby zajmuje maksimum 35 minut. Tradycyjny sposób hodowli oraz przede wszystkim skrócony do niezbędnego minimum proces dostarczania ryby do naszej kuchni sprawia, że jesteśmy w stanie zaserwować naszym klientom zawsze świeżą rybę o gwarantowanej, wysokiej jakości. Karp z Gospodarstwa Karola Girusa może poszczycić się prestiżowym znakiem Dolina Baryczy Poleca. Podobnie jak dania z ryb słodkowodnych serwowane klientom w naszej Karczmie. Tak wygląda na przykład "karp w sosie kurkowym". 

Teraz już wiecie, dlaczego Krótki Łańcuch Dostaw to jedyne słuszne rozwiązanie i dlaczego na Góreczniku z tego rozwiązania korzystamy. Wyposażenie gastronomiczne restauracji Górecznik współfinansowane jest z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego. Celem projektu jest rozwijanie krótkiego łańcucha dostaw branży rybackiej oraz wzrost zatrudnienia poprzez wyposażenie gastronomiczne zaplecza technologicznego restauracji Górecznik w Antoninie oraz utworzenie trzech miejsc pracy.

Zapisz się do newslettera a nie minie Cię żadne ważne wydarzenie

Zobacz nasze opinie na TripAdvisor

Copyright © 2019 Górecznik All Rights Reserved. Designed By © Wedesign TELVICOM

Search